arum animation

Nije samo suncokretovo ulje za fritezu i prženje

Sigurno ste čuli da prženje hrane nije najzdravija opcija, međutim, postoje ulja pomoću kojih možete izbeći sve negativne efekte prženja i sačuvati hranljive sastojke hrane.

 

maslinovo ulje

 

Zdravo ulje za fritezu


Iako je, kao što znate, mnogo zdravije hranu skuvati nego pržiti na ulju, ipak svi mi volimo taj slastan ukus prženog mesa, krompira, povrća. Da li biste radije izabrali ukusan hrskavi pomfrit ili bareni krompir, prženu ili dinstanu šniclu? Verovatno ovo prvo, bar povremeno. Ipak svi mi volimo da uživamo u hrani. Međutim, to ne mora da znači da štetimo našem zdravlju. Ako povremeno date sebi oduška i pojedete nešto što jako volite, nećete napraviti neku veliku štetu, to je sigurno. Pogotovo što postoje ulja za prženje koja će hrani dati divan ukus, a istovremeno sačuvati sve hranljive sastojke i izbeći štetne efekte prženja.


Idealna temperatura za prženje je 176-190°C. Na ovoj temperaturi hrana se gotovo odmah isprži i stvori spoljnu koricu koje ne dozvoljava ulju da prodre u hranu. Sem toga, od relativno visoke temperature stvori se para koja omogućava da se hrana isprži iznutra. Na temperaturi nižoj od ove, ulje će ući u hranu i napraviti je masnom i lepljivom, dok će se na znatno višoj temperaturi, hrana osušiti iznutra i verovatno pregoreti. Zato izaberite ovu idealnu temperaturu i ne brinite, dobićete lepo i ukusno isprženu hranu, bez obzira da li je pripremate u tiganju, rerni ili fritezi.


Međutim, to nije sve. Morate izabrati i adekvatno ulje za fritezu, tiganj ili pečenje u rerni. Tu takođe postoje određena pravila. Nije baš svako ulje pogodno za prženje. Neka ulja su otporna na visoku temperaturu, a neka nisu. U principu, što više zasićenih masti ima u ulju, to je ono otpornije na zagrevanje. S druge strane, treba izbeći ulja koja imaju polinezasićene masti u svom sastavu, jer ovakva ulja u dodiru sa visokom temperaturom oksidiraju stvarajući štetne sastojke. Prema tome, izaberite bilo koje ulje koje ima visoku koncentraciju mononezasićenih masti i uživajte u vašoj zdravoj i ukusnoj prženoj hrani.


Palmino ulje u ishrani


Pored suncokretovog ulja koje se obično koristi u ishrani, postoji još dosta vrsta ulja koje možete koristiti, na primer palmino ulje za fritezu je odlično rešenje. Za palmino ulje upotreba je široka. Obično se koristi za prženje jer sadrži sve pomenute sastojke i otporno je na visoke temperature, a pored toga ima i neutralan ukus koji neće promeniti ukus hrane koju pripremate. Palmino ulje je, recimo, 49% zasićeno mastima i od toga je 37% mononezasićeno i samo 9% polinezasićeno, a tačka dimljenja je na 239 stepeni. Ako to uporedite sa suncokretovim uljem koje je 11% zasićeno mastima i to 20% mononezasićeno i 69% polinezasićeno, a tačka dimljenja je na 225 stepeni, odmah će vam biti jasno zašto je palmino ulje mnogo kvalitetnije. Upravo zbog svojih kvaliteta, palmino ulje u ishrani je sve češće, a cena palminog ulja je takođe pristupačna, iako je nešto viša nego za suncokretovo ulje. Ipak, ako želite kvalitet, morate da odvojite malo više novca, zar ne?!


Maslinovo ulje i ostala ulja


Pored palminog ulja, u upotrebi su i druga prirodna ulja, kao na primer maslinovo ulje, koje je takođe među najzdravijim uljima što se tiče sastava. Ono je 14% zasićeno mastima i to čak 73% mononezasićeno i 11% polinezasićeno, a njegova tačka dimljenja je na 190 stepeni, što ga čini vrlo pogodnim za prženje u fritezi. Takođe, ako pravite salate ili druga jela, maslinovo ulje je uvek odličan izbor. Pored njega, možda najkvalitetnije ulje je kokosovo ulje, ali i ulje od kikirikija. Možda niste znali, ali i svinjska mast je izuzetno zdrava za prženje hrane. U svakom slučaju, za prženje su najmanje zdravi suncokretovo i kukuruzno ulje, ali i sojino ulje koji imaju visoku koncentraciju polinezasićenih masti.


Ako želite sveže, zdravo ulje za fritezu, po povoljnoj ceni, uz dostavu na kućnu adresu, tu je Arum Horeca! Palmino ulje u ishrani je postalo pravi hit, a pored njega, u ponudi su i maslinovo ili susamovo ulje, ali i domaća svinjska mast. Hranite se zdravo uz pravo ulje za fritezu!

Budite uvek u toku sa popustima i novinama. Prijavi se.