arum animation

Palmino ulje u ishrani - Karakteristike, upotreba, beneficije

Palmino ulje predstavlja najviše i najčešće korišćeno biljno ulje širom sveta. Ulje ploda palme, opšte poznato kao palmino ulje, proizvodi se od voća sa palminog drveta. Ovo tropsko voće je crvenkaste boje zbog visokog sadržaja beta karotena. Plod je veličine veće masline i ima jednu košticu od koje se pravi drugačija (manje zdrava) vrsta ulja.

 

Plodovi palme i palmino ulje


Palmino ulje – upotreba


Palmino ulje se koristi i kao sirovo i kao rafinisano. Međutim, samo jedna četvrtina od ukupnog procenta palminog ulja koje se koristi u svetu jeste u sirovom obliku. U jugoistočnoj Aziji i delovima Brazila sirovo ulje se koristi prilikom kuvanja hrane kod kuće. Nerafinisano ulje je crvenkaste boje poput ploda.

U Evropi i SAD-u, palmino ulje se uglavnom upotrebljava u rafinsanom obliku – bez jakog mirisa i prijatnog ukusa, bledo žute boje i dobre teksture, zbog čega je dragoceni sastojak raznih proizvoda.

Rafinisano palmino ulje je važan sastojak mnogih prehrambenih proizvoda – margarina, čokolada, sladoleda, peciva, slatkiša…

Koristi se i u drugim granama industrije za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, sapuna, pasti za zube, voska, sveća, mastila…


Palmino ulje u ishrani – prednosti upotrebe


Ulja i masti imaju više funkcija u našoj ishrani. U prehrambenim proizvodima palmino ulje često se kombinuje sa drugim uljima i mastima, te oni zajedno određuju sadržaj masnih kiselina i funkcionalnost krajnjeg proizvoda. Palmino ulje ima razne funkcionalne koristi. Njegove glavne prednosti su sledeće:

  • Stabilnost pri kuvanju na visokim temperaturama – palmino ulje bolje zadržava svoje karakteristike od drugih ulja i masti ako je izloženo visokoj temperaturi. Ne prska, ne peni, a i temperatura dimljenja je veoma visoka (220-240 stepeni C). U kulinarstvu se veoma ceni jer u toku prženja ne natapa hranu masnoćom već hrana ostaje sočna i zadržava svoj ukus. Postupak prženja može da se ponavlja u istom ulju.
  • Stabilnost u toku dužeg perioda vremena – veoma je pogodno za upotrebu u dugotrajnim proizvodima jer čuva njihov ukus i strukturu (hrskavost npr.) duže vreme.
  • Neutralan miris i ukus – može se koristiti u pripremi različite hrane jer ne utiče na ukus i miris.
  • Glatka i kremasta struktura – proizvodi koji sadrže palmino ulje imaju pun i bogat ukus. Palmino ulje je odgovorno za glatku i kremastu teksturu i lako mazanje margarina i čokoladnih namaza, ali i za hrskavost biskvita i kroasana.
  • Alternativa trans mastima – jedan od razloga porasta upotrebe palminog ulja jeste potreba da se manje koriste nezdrave trans masti (palmino ulje ih ima manje od jednog procenta).


Zdravstvene koristi palminog ulja


Palmino ulje sadrži beta karoten, vitamine A i E, linolnu kiselinu.
Postoje razne teorije o tome za šta je sve dobro palmino ulje, međutim, za većinu nema dovoljno dokaza. Jedino za šta je moguće dokazati zdravstvene benefite upotrebe palminog ulja jeste sprečavanje nedostatka vitamina A. Postoje neki dokazi da dodatak palminog ulja u ishranu trudnica i dece u zemljama u razvoju može da smanji rizik od razvoja deficita vitamina A.

Pošto palmino ulje pored nezasićenih masnih kiselina sadrži i one zasićene, ne treba preterivati sa njegovom upotebom u domaćinstvu.


Palmino ulje – prodaja


Cena palminog ulja zavisi od proizvođača, prodavca i pakovanja. Firma Arum HoReCa ima u svojoj punudi nekoliko vrsta palminog ulja po pristupačnim cenama.

Budite uvek u toku sa popustima i novinama. Prijavi se.