arum animation

Prodavnica smrznute hrane - zamrznuto voće

Koliko je voće važan deo ishrane najbolje ilustruje stara izreka koja kaže: „Jabuka na dan - doktor iz kuće van“. Naravno, ovo važi i za drugo voće, nije nužno ograničiti se samo na jabuke. Suština je da svakodnevno konzumiranje makar i male količine voća ima izuzetno pozitivne zdravstvene efekte.


A osim što je zdravo, voće može biti i izuzetno ukusno. Zapravo, ono može da posluži kao idealan dezert. U svakom slučaju, bolji od industrijskih slatkiša sa velikom količinom šećera u sebi.

 

Zamrznuto voće - prodaja


Jedina „mana“ koja se može naći kod voća je što određena vrsta voća (na primer, jagoda, malina ili šljiva) nije dostupna tokom čitave godine. Svako voće ima svoju sezonu što za nekoga ko obožava određenu vrstu voća može biti pomalo razočaravajuće. Iako je zapravo preporučljivo jesti voće onako kako ono nadolazi (odnosno jesti ono voće kojem je trenutno sezona sazrevanja), složićemo se da naiđe period godine kada je izbor voća prilično siromašan. Jedno od rešenja ovog problema je smrznuto voće. Međutim, kod nekih ljudi zamrznuto voće odmah budi sumnju u to koliko je ovaj način čuvanja voća zdrav i ispravan.


Da li je smrznuto voće jednako zdravo koliko i sveže voće?


Stručnjaci naglašavaju da se procesom zamrzavanja hranljive materije i vitamini uopšte ne gube iz voća. Prema tome, zamrznuto voće nije manje zdravo od svežeg.


Štaviše, u određenim situacijama, smrznuto voće čak može da bude i zdravije od svežeg! Kako je to moguće? Naime, veoma je bitno šta se podrazumevamo pod „sveže“. Ukoliko je voće tek ubrano, ono je onda u pravom smislu reči sveže. Takvom voću ništa ne može da parira, ono je svakako najzdravije.


Međutim, koliko često nam se dešava da voće jedemo čim ga uberemo sa grane? Uostalom, koliko često nam se dešava da voće uberemo ili budemo u prilici da ga uberemo? Činjenica je da voće nabavljamo na pijacama, u piljarnicama ili u supermarketima. Iako se na tim mestima voće predstavlja kao sveže, teško da je ono baš tog dana ubrano sa grane. Zbog potrebe transporta, voće ponekad bude i par dana staro. U zavisnosti od uslova transporta i skladištenja, taj period može da bude dovoljno dugačak da voće počne da gubi materije i vitamine.


U takvim situacijama, smrznuto voće svakako može da bude zdraviji izbor. Naročito ukoliko se zamrzava odmah nakon branja uz tehnologiju brzog smrzavanja.


Praktične strane koje pruža zamrznuto voće


Sada kada znamo da je potpuno bezopasno konzumirati smrznuto voće, onda možemo navesti i neke druge, praktične prednosti koje ono pruža.


Jedne pogodnosti smo se već dotakli. Naime, zbog činjenice da svako voće ima svoju sezonu, ono nam nije dostupno tokom cele godine. Ipak, zamrzavanje rešava ovaj problem. Ukoliko ste pravi ljubitelj malina ili jagoda, onda vam je letnji period, kada ovo voće zri, verovatno prekratak. Zbog toga je potpuno u redu zamrznuti određenu količinu jagoda i malina i sačuvati ga za zimu. Koga briga što situacija u kojoj jedete jagode sa šlagom dok napolju veje sneg nije uobičajena? Pravi sladokusci ne obraćaju pažnju na takve detalje.


Osim toga, stručnjaci preporučuju da se na dan jedu bar dve vrste voća. Ovo može biti problem u određenim periodima godine kada je ponuda voća mala ili je voće dosta skupo. Jasno je na koji način smrznuto voće rešava i ovaj problem.
U zimskom periodu uglavnom je dostupno takozvano „južno“ voće: narandže, mandarine, banane, kivi, itd. S obzirom da to voće ne raste u našoj zemlji, možete samo pretpostaviti koliko ono može da bude sveže. Zar nije onda bolje uzeti neko domaće zamrznuto voće poput višnje ili šljive? Daleko od toga da su limun ili narandža nezdravi, ali nije potrebno u zimskom periodu isključivo njih konzumirati.


I na kraju - torte i kolači! Retko ko ne voli voćnu tortu ili voćni kolač. A pošto rođendani, slave ili druge vrste slavlja mogu biti bilo kad u toku godine, onda je dobro imati određenu količinu smrznutog voća za ove specijalne prilike.
Prodaja smrznutog voća na veliko i malo


Ukoliko nemate priliku da sami zamrzavate voće, onda je dobro znati da se smrznuto voće danas može vrlo lako nabaviti. Bilo da vam je potrebna velika količina za restoran ili neki maloprodajni objekat ili manja količina za domaćinstvo, Arum Horeca vam može pomoći. Ovde pogledajte izbor zamrznutog voća uz mogućnost kupovine i brze dostave.

Budite uvek u toku sa popustima i novinama. Prijavi se.